Search

Partea romantică a leadershipului

Articol preluat din Newsletterul LEADERS #64 din 23.04.2019

Ți-am povestit multe despre leadership și am parcurs împreună multe materiale în care am vorbit despre motivație, obiective, indicatori de performanță și viziune. Pentru că săptămâna asta luăm lucrurile mai lent, ne uităm la noi și la cei din jurul nostru și ne întrebăm cum am putea să fim mai buni, acordăm și noi tema și îți propunem să ne uităm la partea vulnerabilă, romantică și umană a leadershipului.

De ce ne este teamă de vulnerabilitate? Atunci când îți arăți punctele slabe, când îți dai jos statutul și cobori de pe scara ierarhică pentru a fi la același nivel cu oamenii din echipă poți crede că ești într-o poziție susceptibilă la atac. Vulnerabilitatea personală în înțelepciunea convențională este considerat un punct slab: este greu să conduci, să menții o autoritate sau să negociezi dintr-un rol în care ești sincer, toate lucrurile astea pot fi considerate slăbiciuni.

Provocarea pe care o avem pentru tine este să identificăm plecând de la această premisă cum arată partea romantică a leadershipului, elementele care ne conectează cu ceilalți la un nivel pe care nu-l putem descrie, lucrurile de care devenim conștienți atunci când ne luăm timp.

Ți-am povestit de câteva ori de Berne Brown și lucrarea ei Curajul de a fi vulnerabil, iar acum este un moment potrivit să revenim la descoperirile făcute de ea. În studiul ei, Berne Brown a cerut unui număr de câteva mii de oameni să vorbească despre momentele în care s-au simțit vulnerabili. Printre răspunsurile lor s-au numărat: “Începerea propriei afaceri chiar după divorț; Susținerea visurilor fiului meu care vrea să intre în orchestră și știu că este puțin probabil să se întâmple; Asumarea faptului că am greșit ceva;”
Din câte putem observa, niciuna dintre aceste situații nu are nimic de-a face cu slăbiciunea. Iar Brown a descoperit astfel că vulnerabilitatea este, probabil, una dintre cele mai evidente mostre de curaj.

În urmă cu câțiva ani profesorii Peter Fuda și Richard Bahdman, de la Macquaire Graduate School of Management din Autsralia au efectuat un studiu în profunzime pe șapte directori executivi care s-au remarcat printr-o creștere deosebită și succes profesional în afacerile lor. Una dintre temele cheie ale studiului a fost tocmai vulnerabilitatea acestor directori despre care au vorbit în interviuri ca fiind elementul care permite crearea de legături și creșterea conexiunii emoționale.

Având toate aceste informații la îndemână, de ce ne este atât de greu să ne conectăm cu partea romantică a leadershipului? Pentru că te-am obișnuit cu provocări, continuăm și săptămâna asta: take it slow….pentru că suntem într-o perioadă în care facem asta cu toții. Conectează-te la oamenii din jurul tău și vorbește cu ei despre lucrurile care te preocupă. Povestește-ne apoi despre cum ați devenit mai puternici, împreună!

Articole similare

Lider la bloc | Lider în organizații

Fiecare dintre noi am trăit pe parcursul vieții în diverse forme de vecinătate. Fie că împărțim aceeași scară a unui bloc, același palier, sau că locuim pe o stradă comună,

Agilitatea în leadership

”Schimbarea este unica constantă în viață” remarca filozoful grec Heraclitus încă din anul 535 îHr. Și cât de bine se potrivește această constatare în zilele noastre! Agilitatea este fără îndoială

Reziliența – individuală sau de grup?

Colegii mei m-au provocat să reflectez asupra termenului de reziliență cu impact în formarea liderilor. În programele LEADERS dedicate tinerilor profesioniști adresăm reziliența psihologică  ca fiind o competență esențială în

Leadershipul se întâmplă pe teren

Vedem zi de zi lecții de leadership, de implicare și compasiune, iar subiectul pe care vrem să-l abordăm astăzi este cel al leadershipului de pe teren, cu mânecile suflecate.