Search

Reconfigurări și învățare

Articol preluat din Newsletterul din data de 15 ianuarie

Anul a început în forță pentru mulți dintre noi, senzația cea mai puternică este că deja suntem în priză de multă vreme, că vacanța este deja în urmă cu câteva luni, iar viteza cu care se mișcă lucrurile la care te adaptezi pentru a ajunge din urmă lista pe care ți-ai făcut-o la începutul anului …acum pare imposibil de atins.

Vorbim astăzi despre ce se întâmplă atunci suntem copleșiți de lucrurile care trebuie făcute și uităm de noi și de dezvoltarea noastră. Majoritatea profesioniștilor se concentrează asupra productivității și eficienței, nu asupra ratei proprii de îmbunătățire. Dacă ne uităm la parcursul unora dintre cei mai ocupați lideri, vom regăsi un element comun: disponibilitatea de a învăța. Barack Obama în timpul mandatului său citea cel puțin o oră pe zi, iar Bill Gates, sigur ai auzit despre programul său zilnic foarte bine organizat, el citește o carte pe săptămână.

Regula celor 5 ore
Dacă regula lui Malcom Gladwell și a celor 10.000 de ore nu este o regulă absolută care se aplică în toate domeniile, ce face te ajută cu adevărat să devii cel mai bun în domeniul tău?
Așa cum am menționat, dacă ne uităm la lideri performanți putem remarca faptul că mulți dintre ei, în ciuda faptului că sunt foarte ocupați, au pus deoparte cel puțin o oră pe zi (cinci ore pe săptămână) pe tot parcursul carierei, pentru activități care ar putea fi clasificate ca practici deliberate sau învățare. Aceste tipuri de activități pot avea trei forme diferite: cititul (conform poveștilor fratelui său, Elon Musk citea două cărți pe zi în copilărie), timp de gândire (când miliardarul Ray Dalio face o greșeală, se loghează într-un sistem care este public pentru toți angajații companiei sale, apoi, el planifică timp de gândire și explorare cu echipa sa pentru a găsi cauza principală), timp de experimentare (Google a permis angajaților să experimenteze proiecte noi cu 20% din timpul lor de lucru).

Dacă simți că începutul de an te-a găsit cu un TO DO plin și o agendă care începe foarte devreme și se termină foarte târziu oprește-te, reconfigurează și adaugă-ți timpul pentru tine și pentru învățare. Cu siguranță și pentru tine a devenit deja clișeu expresia înveți pe tot parcursul vieții, iar îndemnul nostru pentru tine este să-ți faci un plan concret în care să-ți aloci o oră pe zi pentru minimul de învățare, fie el timp pentru citit, gândire sau pur și simplu experimentarea unui lucru nou.

Rigoarea în ceea ce privește tipul pentru învățarea ta ar trebui să fie aceeași cu care alegi un stil de viață sănătos.

Astăzi, cum îți propui să-ți folosești ora ta?

Articole similare

Erorile de gândire dau formă realității noastre

Mai bun cu fiecare gând! În urmă cu câțiva ani, la un curs dedicat adolescenților în Constanța, unul dintre participanți fusese foarte demotivat de activitatea în care fusese implicat. “Cum

Multitasking-ul, un sport de performanță

Începutul de an este, de multe ori, legat de obiective strălucitoare și dorința de schimbare. Pentru că cei mai mulți dintre noi declarăm că nu avem timp, încercăm să găsim