Caută

Schimbare de comportament / Schimbare de identitate

Ți s-a întâmplat să călătorești într-o țară străină sau să fii mereu înconjurat de oameni din diferite culturi și să observi cum propria personalitate se modifică în funcție de limba în care vorbești? Nu ne referim doar la cei care sunt foarte fluenți într-o limbă străină ci la orice interacțiune mai lungă care presupune folosirea altei limbi față de cea nativă.

Dacă da, atunci te numeri printre cei care pot confirma teorie conform căreia schimbarea de comportamente poate duce către o schimbare de identitate. Dar ce ar fi dacă ne-am uita dintr-un sens diferit la această relație? Dacă atunci când ne propunem să facem o schimbare în rutina și comportamentul nostru am începe de la propria identitate?

Un studiu realizat în anul 2006 de către Nairan Ramírez-Esparza, profesor asistent de psihologie socială la Universitatea din Connecticut și colegii săi, s-a bazat pe realizarea testului de personalitate “Big Five” de către cetățeni care vorbeau atât limba engleză, cât și limba spaniolă. Dimensiunile testului de personalitate “Big Five” sunt extraversiune, agreabilitate, deschidere către experiențe noi, conștiinciozitate și stabilitate emoțională. Studiul a demonstrat că subiecții au obținut un nivel mai ridicat de extraversiune, agreabilitate și conștiinciozitate atunci când au completat versiunea testului în limba engleză. Autorii studiului au confirmat faptul că acest rezultat este posibil influențat de cultura SUA o cultura individualista care prețuiește asertivitatea, realizarea și astfel aceste tendințe comportamentale au fost influențate de limba în care a fost realizat testul. Studiul este cu atât mai important cu cât autorii au solicitat subiecților să realizeze o descriere a personalității lor în limba spaniolă, iar în timp ce scriau vorbeau despre lucruri diferite față de rezultatele din “Big 5”  pe care le-au marcat ca fiind importante pentru ei. Astfel, s-a remarcat faptul că schimbarea limbajului determină o schimbare de personalitate și o concentrare diferită a valorilor și priorităților.

Cum poți integra activ această descoperire în viața ta? Poți să te gândești la comportamentele pe care vrei să le schimbi: fie că este vorba de a evolua, de a-ți dezvolta un nou set de abilități, de a urmări un parcurs de carieră, poți alege să începi cu o schimbare de personalitate / identitate. Gândește-te cine este, cum arată, ce preferințe are, ce comportamente frecvente manifestă viitorul “tu” și începe de aici. Aliniază cel puțin trei dintre elementele identității tale: cine ești și în ce crezi / ce obiective și viziune ai / cum ești perceput de ceilalți, și mergi astfel către schimbarea pe care ți-o dorești.

Cine știe, poate fi la fel de simplu ca o conversație într-o limbă străină!

Articole similare

Erorile de gândire dau formă realității noastre

Mai bun cu fiecare gând! În urmă cu câțiva ani, la un curs dedicat adolescenților în Constanța, unul dintre participanți fusese foarte demotivat de activitatea în care fusese implicat. “Cum

Feedback-ul – o perspectivă diferită

Vorbim despre feedback și vrem să împărtășim cu tine câteva tehnici descoperite de noi într-un articol recent, povestindu-ți aici ce ne-a surprins și pe noi. 

Alătura-te unei comunități de peste 8000 de abonați. În fiecare marți, îți punem noi în calendar: portrete-model, trenduri din era vitezei, recomandări de cărți și evenimente, vești din programele LEADERS.

Nume
Termenii și condițiile + Acord de prelucrare a datelor(Required)

Pentru noi este prioritar ca datele tale sa fie in maini sigure si toata experienta ta alaturi de LEADERS sa fie una excelenta.

Noi suntem Fundatia LEADERS cu datele de identificare CIF: 13136455, numar de inregistrare in Registrul Fundatiilor: 182F/2001, cu sediul social in Str. Mihai Eminescu, nr.90, apt. 8, Sector 1, Bucuresti.

Website-ul (www.leaders.ro) are scopul de a facilita inregistrarea si managementul aplicatiilor pentru selectia si accesul beneficiarilor in cadrul programelor Fundatiei Leaders si anume Leaders Explore, Leaders Experience si Leaders Challenge sau a unor initiative speciale pe care le desfasuram.

Datele tale colectate vor fi: nume, email, telefon, oras, studii, experienta profesionala si convingeri filozofice.

Aceste date vor fi stocate cu maxima responsabilitate de catre Fundatia Leaders si nu vor fi distribuite catre niciun tert, indiferent care este relatia acestora cu organizatia, fara acordul tau.

În cazul în care optezi pentru opțiunea de înscriere parțială sau completezi formularul parțial, îți vom trimite de la una pâna la 5 alerte de reminder pentru înscrierea în programul LEADERS pentru care optezi. Alertele de reminder vor consta în mesaje de tip SMS sau email.

Singurul scop in care vom utiliza datele tale personale sunt pentru analiza si selectia in cadrul programelor Fundatiei Leaders. In cazul in care nu vei fi acceptat in cadrul programului Leaders pentru care ai aplicat, datele tale vor ramane pe serverul nostru doar timp de 60 de zile de la data trimiterii refuzului. In cazul in care vei fi acceptat in cadrul programului Leaders pentru care ai aplicat, datele tale vor ramane pe serverul detinut de Fundatia Leaders, insa vei putea opta oricand sa le stergi. Vom folosi aceste date pentru a comunica cu tine despre desfasurarea programului sau oportunitati Leaders viitoare.

Prin inscrierea la un program al Fundatiei Leaders poti opta separat si pentru crearea unui cont de utilizator prin intermediul caruia sa iti editezi aplicatiile si sa ai acces la stadiul acestora (admis/ respins). Contul de utilizator va stoca informatii cu privire la nume, prenume, email, telefon, studii si oras. Tot printr-o bifa separata in formular poti opta pentru a te inregistra la Newsletterul Fundatiei Leaders. Inregistrarea la Newsletter este un proces cu dubla confirmare din partea beneficiarului, iar ulterior te poti dezabona oricand folosind link-ul prezent in toate e-mail-urile trimise catre tine de Fundatia Leaders sau trimitand un e-mail la adresa [email protected] cu subiectul Vreau sa sa dezabonez.

Pentru monitorizarea traficului utilizam Google Analytics si Google Tag Manager. Pe acest site existe un pixel de monitorizare Facebook Pixel.

Serverul pe care ne gazduim datele este un serviciu oferit de Hostvision si este localizat in Romania si detine certifical SSL.

Si chiar da, confidentialitatea datelor tale si modul in care le manipulam sunt foarte importante pentru noi. Poti sa ne trimiti oricand un email pe adresa [email protected] pentru a-ti comunica ce date avem despre tine sau sa ne soliciti stergerea datelor tale din sistemul nostru.