Cine sunt eroii tăi? Care sunt oamenii care te inspiră? Cei ale căror pasiuni te fac să-ți dorești să fii mai mult și să vrei mai mult? Liderul-erou, un caracter puternic care se sacrifică pentru oameni și pentru triumful binelui nu poartă întotdeauna o pelerină sau mască, poate să zboare până în afara atmosferei noastre dar o face cu ajutorul unor întregi echipe de oameni de știință. Liderul-erou al zilelor noastre poate fi oricine te inspiră la acțiune și curaj, dar astăzi o să ne îndreptăm atenția asupra celor care ne-au purtat cu ei în lumi necucerite încă, astronauții.

Iulie 2019 este un moment cu o semnificație importantă în întreaga lume, în urmă cu 50 de ani, pe 20 iulie 1969 comandantul misiunii Apollo 11, Neil Armstrong, alături de comandantul modulului lunar Edwin “Buzz” Aldrin au făcut primii pași ai omenirii pe Lună. Cei doi au petrecut împreună aproximativ două ore și un sfert în afara navei spațiale și au adunat peste 20 kg de material lunar pentru a reveni pe pământ. Misiunea a cuprins în total trei astronauți, Michael Collins fiind cel care a zburat în modulul de comandă Columbia în orbita lunară în timp ce Aldrin și Armstrong au petrecut în jur de 22 de ore pe suprafața lunară în Tranquility Base, înainte de a se alătura modulului Columbia cu care cei trei urmau să revină pe Pământ.

Apollo 11 a fost un exemplu de leadership din mai multe perspective: în primul rând a reprezentat materializarea viziunii pe care președintele american John F. Kennedy și-a manifestat-o foarte clar în cadrul discursului ținut cu ocazia întrunirii Congresului Statelor Unite, vis prin care și-a manifestat dorința ca până la sfârșitul anilor 1960 un om să ajungă pe lună. 

Trei oameni au părăsit planeta cu scopul de a îndeplini această viziune, dintre ei doar doi au pășit pe suprafața lunii, iar în spatele lor au stat echipe de sute de oameni: ingineri, oameni de știință, echipe de control și supervizare din Florida și Texas care au calculat, analizat și urmărit fiecare mișcare a astronauților. Armstrong și Aldrin au fost ochii prin care peste 650 de milioane de oameni au văzut în direct, la televizor, pe 20 iulie 1969 cum un vis poate deveni realitate.

Astăzi, viziunile noastre au forme diverse și oricât de mici ar părea în comparație cu ceea ce s-a întâmplat în urmă cu 50 de ani există multe elemente comune: curiozitate (descoperirea și cucerirea oricărui nou vis este mereu alimentată de dorința de cunoaștere), inițiativă (a avea o viziune este doar un prim pas, punerea în practică este cheia), explorare și colaborare (în calitate de lider vei fi deschizător de drumuri pentru cei care te urmează, pentru echipa ta și cine știe poate pentru viitoare generații – conștientizarea acestei responsabilități îți va da resursele de curaj de care ai nevoie).

În momentul în care modulul lunar s-a decuplat de nava spațială pentru a-și începe coborârea spre Lună pulsul lui Armstrong înregistrat de centrul de monitorizare al funcțiilor vitale de la NASA era peste 150, Aldrin și Collins înregistrând în jur de 90. Știa că nu este singur, dar știa că succesul misiunii depinde de el. Tu, ce alegi să explorezi? Depinde doar de tine dar ccu siguranță nu vei fi singur.