The dark side of leadership

0

Toamna poate să aibă mereu forma unui nou început, un nou sezon, multe proiecte își au debutul acum și totodată este și momentul în care schimbările de pe parcursul verii încep să prindă contur.

Dacă acest nou început te găsește și într-un rol nou din punct de vedere profesional, îți propunem o conversație despre fața nevăzută a leadershipului și lucrurile despre care în general nu se vorbește atunci când te uiți la parcursul ascendent al unui lider.

Singurătatea este relativă: unii susțin că cei mai singuri profesioniști din lume sunt cei care lucrează izolat, având posibilități limitate de comunicare interpersonală. Alte teorii susțin că singurătatea nu se măsoară prin frecvența interacțiunilor cu ceilalți ci mai degrabă prin calitatea acestor schimburi. Majoritatea angajaților dintr-o companie apelează la colegii lor pentru sfaturi și feedback. Este un mod foarte simplu prin care poți să rezolvi lucrurile fără a fi îngrijorat că vei fi judecat, chiar dacă conversațiile merg și în zona personală.  Liderii, pe de altă parte, au mai puțini oameni la care să apeleze atunci când lucrurile sunt mai grele, iar acesta este unul dintre elementele despre care nu se vorbește foarte mult. Odată ajunsă responsabilitatea pe umerii tăi ești nevoit să iei decizii în fiecare zi, iar aceste decizii care îi influențează pe toți cei din jurul tău nu sunt mereu cele mai ușoare. 

Presiunea lui “știu că TU poți” este un alt sentiment cu care se confruntă liderii, cel puțin cei care sunt încă la început în rolurile și echipele preluate și asta se întâmplă de multe ori deoarece oamenii din jur, având cele mai bune intenții, reușesc tocmai contrariul: tu sigur te descurci pentru că ești foarte bun / am încredere în tine că poți să treci peste asta și tuturor o să ne fie mai bine. Două replici pe care ar fi mai bine să nu le auzi prea des. În spatele acestui tip de încurajare stă foarte multă presiune care se pune pe umerii celor cărora le este adresată. Uneori, liderii ar vrea ca cei din jurul lor să-i vadă vulnerabili, să știe că și eșecul este o posibilitate și că oamenii din jurul lor îi vor aprecia și urma orice s-ar întâmpla.

Atunci când conduci o echipă / afacere te lupți cu mulți dragoni, fie ei interni (presiune, teamă, anxietate), fie externi (situații și contexte nefavorabile pentru business-ul / oamenii tăi), iar ți-ai făcut treaba bine până acum, în lupta pe care o porți cei din jurul tău te vor susține prin încrederea totală că vei reuși. Aliniați împreună în luptă, gândul care te va face să învingi acești dragoni este tocmai redefinirea victoriei: care nu înseamnă de fiecare dată o bătălie de succes, așa-i?


Una dintre cele mai faimoase fotografii apărută în New York Times, surprinsă de reporterul George Tames pe 10 februarie 1961 este imaginea președintelui John F. Kennedy, recent inaugurat, stând ușor cocoșat în Biroul Oval, iar din fotografie ar părea că poartă  pe umerii lui greutatea întregii lumi. New York Times a intitulat atunci imaginea “The loneliest job in the world”.

Comentarii

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Exit mobile version