Search

Marele Jihad

Da, da, chiar așa. În plină epocă de supersensibilitate la tot ce are aromă musulmană, vă propun un subiect care vine din această tradiție, cu o necesară explicație.

Micul și marele Jihad

Dacă studiezi cu atenție materia coranică poți constata că se vorbește despre micul și marele Jihad. Micul e ce știm noi, să stârpim necredința etc. Însă cel mare este subiectul de azi: căci Marele Jihad este cea mai grea bătălie pe care o  poți da tu cu tine  vreodată.

Este despre triumful lui Noi împotriva lui EU.

Am predat azi, la Cluj, un curs de teamship în care mi-aș fi dorit să pot vorbi mai mult despre leadershipul personal. Dar ce să faci mai întâi în câteva ore?… Așa că am ales să spun aici ce nu a încăput în curs.

EU versus NOI

Bine-bine, veți spune, dar ce e în neregulă cu EU? Nimic, dacă ne gândim că EU este instrumentul de bază pentru supraviețuire individuală ca individ și ca specie. EU ne-a ferit să ne calce mașina, ne împinge să fim competitivi și protectori în găsirea și păstrarea unui partener apt de reproducere, așa încât corpul nostru să dăinuie cât mai mult în forma asta a lui, fizică, iar genele să călătorească în viitor cu succes. Minunat.

Dar cum rămâne când același EU, să-i spunem pe nume – EGO – vine să polueze relațiile noastre, inclusiv pe cele între noi și cei pe care îi conducem?

În momentul ăsta, simt că se ridică oarece țepișori pe spinare. Să explicăm, deci. Ce e în neregulă, totuși?

În neregulă e când binele meu personal se petrece în detrimentul binelui colectiv. Când rănesc pentru a câștiga. Când ascult doar ca să răspund. Când vreau să fiu tot timpul cel care direcționează, care este în centrul atenției, care dă ora exactă, care deține adevărul ultim. Când acțiunile mele sunt doar despre ce vreau eu, ce îmi face mie bine, ce am eu chef să fac acum. Când cer atenție și recunoaștere, dar nu ofer autenticitate. Când caut premiul și nu drumul până la el. Când aduc mai degrabă durere decât să vindec. Când alții sunt de vină. Când nimic nu îmi este de ajuns. Când  concurez în loc să colaborez. Când totul e complicat și sunt nefericit.

Cred că vedeți cât de mare e balaurul. Unde mai pui că e și bine dat cu săpun. Ca să îți alunece când crezi că ai pus mâna pe el și l-ai apucat bine.

Lupta cu balaurul

Să nu disperăm, însă. Putem face balaurul să implodeze, alegând unul dintre comportamentele de mai sus și decizând, mai întâi, să observăm de câte ori scoate capul. Atât, pentru început – cam trei săptămâni, așa, apoi în următoarea lună, după ce am învățat să observăm, să ne propunem să oprim comportamentul cât mai aproape de momentul declanșării. În următoarea lună să îl înlocuim cu altceva, care nu mai face rău, sau chiar face bine. Tuturor.

 

Timp este – avem o viață la dispoziție, important este să decidem (iată, cuvântul se repetă) să facem cele de mai sus. Și, dacă o să începeți să vă simțiți, inexplicabil, bine, să știți că ați început să câștigați bătălii în Marele Jihad. Conștienți fiind că acest Jihad durează toată viața.

 

Articole similare

Lider la bloc | Lider în organizații

Fiecare dintre noi am trăit pe parcursul vieții în diverse forme de vecinătate. Fie că împărțim aceeași scară a unui bloc, același palier, sau că locuim pe o stradă comună,

Agilitatea în leadership

”Schimbarea este unica constantă în viață” remarca filozoful grec Heraclitus încă din anul 535 îHr. Și cât de bine se potrivește această constatare în zilele noastre! Agilitatea este fără îndoială

Reziliența – individuală sau de grup?

Colegii mei m-au provocat să reflectez asupra termenului de reziliență cu impact în formarea liderilor. În programele LEADERS dedicate tinerilor profesioniști adresăm reziliența psihologică  ca fiind o competență esențială în