Bogdan Nicolae – Lungul drum din spatele barului la Barmania

0

Bogdan are 38 de ani și muncește în afacerile pe care le-a fondat în cei aproape 20 de ani de când și-a început traiectoria profesională.

Din discotecă în club

Totul a pornit dintr-o discotecă, când abia terminase liceul economic „Virgil Madgearu” din București și era în anul I la Academia de Studii Economice și la Facultatea de Construcţii. Nu-i prindeau rău niște bani în plus în studenţie, așa că a acceptat un job de noapte, de barman în discoteca R2, în campusul studenţesc Regie. Nu știa prea multe despre „barmanie” dar în acea primă seară, când a ajuns în spatele barului, și-a dat seama că asta vrea să facă. De ce? Fiindcă îi venea foarte ușor să relaţioneze cu oamenii, și-n plus i se părea interesant că oamenii sunt altfel decât în timpul zilei – mult mai relaxaţi, de parcă ar avea două personalităţi, una de zi și una de noapte.

După R2, s-a mutat la un club de muzică electronică din zona Pieţei Kogălniceanu, fiindcă-și dorise să lucreze în centrul Capitalei, pentru a avea o nouă experienţă. Pentru că nu a făcut faţă celor două facultăţi și jobului de noapte, în anul II a renunţat la școală, o decizie la care părinţii au reacţionat spunându-i că a ajuns la cuvintele lor. L-au susţinut necondiţionat și, câţiva ani mai târziu, l-au ajutat să-și termine studiile  – a absolvit Management turistic la o facultate privată.

De la barman la trainer

În 2003, Bogdan și-a dat seama că multe dintre cluburile sau barurile în care lucrează nu prea ii ofereau creștere profesională sau dezvoltarea de abilităţi noi; afacerile puneau mai degrabă accentul pe profit decât pe dezvoltarea resurselor umane. Un prieten, care-i împrumutase o carte în engleză despre barmani, l-a recomandat barului Mondy’s, parte dintr-un lanţ mai mare. Aici a simţit că într-adevăr se pune accent pe servicii și a fost un loc unde a stat patru ani. În 2006, un importator de băuturi a organizat un concurs naţional de barmani în urma căruia Bogdan a devenit trainer de barmani pentru un an de zile. După ce a participat la cursuri de specializare în străinătate, a mers prin zeci de orașe din ţară ca să înveţe meserie alţi 1 500 de barmani. În paralel, lucra în baruri pe care și le alegea la Predeal sau pe litoral, moment în care și-a dat seama că a ajuns la confortul de a-și alege singur echipele în care să lucreze.

De la training la afacere

Într-o discuţie cu un fost coleg barman, pasionat mai ales de zona cafelei, au decis să-și construiască împreună o afacere: așa a apărut Barmania, o companie care oferă cursuri de barmani și barista, la care amândoi au început să predea. A urmat dezvoltarea de cursuri de somelieri, de directori de bar, apoi și-au deschis cafeneaua și prăjitoria Origo și, apoi, lanţul de coffee shop-uri Steam.

În 2015, au instruit 150 de barmani. Barmania nu este un simplu curs în care ţi se explică noţiuni tehnice, spune Bogdan, ci o oportunitate prin care li se spune cursanţilor că mare parte din ce fac depinde de ei, de atitudinea, experienţa, trăirile, emoţiile pe care le transmit clienţilor. Multe dintre ideile pe care încearcă să le transmită în cursuri vin din cele două ediţii ale programului Leaders Academy, la care a participat în 2010 și 2011. „Am învăţat că noi, ca să funcţionăm, trebuie să avem împlinite patru paliere: familia, viaţa profesională – prin care ne putem asigura o liniște, viaţa socială – să avem cu cine să interacţionăm și să ne distrăm, și a patra, la fel de importantă, tu cu tine.”

Experiența face diferența. Prinde viteză în programul LEADERS Experience care te pune în situații reale de viață și îți grăbește experiența și forma practică de învățare, în funcție de atuurile și valorile tale.

Comentarii

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Exit mobile version